Artykuły

Wypiek chleba w irackim Kurdystanie

29/03/2010 Ewelina Ahmad (z Sulejmaniji)

Wypiek chleba w Kurdystanie ma swoją długą i ciekawą tradycję. Chleb pojawia się na stołach kurdyjskich przy okazji prawie każdego posiłku.

Tradycyjny plaski chleb drożdżowy ("naan") stanowi nieodłączny element kuchni kurdyjskiej.  Wypiekany jest zarówno w domach jak i w małych piekarniach, na które natknąć się można na niemal każdej ulicy.  Pieczony w domu można przechowywać nawet kilka miesięcy pod warunkiem, ze nie będzie miał on kontaktu z wilgocią.  Jest kruchy i łamiący się, ale tuż przed spożyciem skrapia się go woda, by nadąć mu miękkość.

Chleb kupiony w piekarni pozostaje świeży przez zaledwie 2-3 dni.  Wypiekany metodą domową chleb podaje się zazwyczaj do potraw mięsnych natomiast kupiony w piekarni spożywany jest na śniadanie lub na kolację razem z jogurtem (zwanym "mast"), orzechami włoskimi ("guess"), dżemem ("muraba"), serami ("panir") oraz masłem ("kera") .